top of page

Hvorfor utstyr både er det mest og minst viktige

Bra utstyr er viktig i fotografering, men det kan være fort gjort å få et overdrevent utstyrsfokus. Som en person som er over gjennomsnitt interessert i tekniske duppeditter (les: "nerd"), vet jeg dette alt for godt. Gjennom mange år med ulike interesser, har jeg ofte forelsket meg i forskjellig utstyr. Gjerne det som er bare litt bedre enn det jeg har. Av erfaring vet jeg at denne forelskelsen varer bare helt til man kjøper det, for det er alltid noe som er litt bedre eller nyere.

Min lidenskap for foto ble født ut av gleden ved å komme ut i naturen med et formål. Jeg prøver derfor å vedlikeholde og gi næring til den samme lidenskapen, og heller forsøke å utvikle meg på andre områder enn det utstyrsmessige først. Men det er ikke til å stikke under en stol at før eller senere vil for dårlig utstyr bli en hindring, og da er det på tide å vurdere en oppgradering. Jeg prøver likevel å holde en god balanse her. Fotografering er heller ingen billig hobby, så det er godt for både sjel og lommebok å investere i ting man faktisk trenger, selv om man har lyst på mer.

Jeg deler derfor utstyrslista mi i tre: Ting jeg ønsker meg, men ikke har kjøpt enda, ting jeg har, og ting jeg har solgt eller sluttet å bruke. Merk også at linkene er affiliate-linker, som betyr at jeg får en liten provisjon dersom du benytter dem for å kjøpe noe.

Ønskeliste

nikonz7.jpg
nikond750.jpg

Nikon Z7: Etter grundige vurderinger, er det dette jeg tror jeg kommer til å gå for som mitt neste kamera. Speilløst er framtiden, og Z7 er foreløpig kongen på haugen med høy oppløsning, praktisk størrelse og alt det nyeste av teknologi

Nikon D750: Et rimeligere alternativ til Z7. Begynner å bli noen år gammelt, men pent brukt kan man nå få dette under 10.000kr. Lenge lå dette på toppen av ønskelista mi, da det med 24Mp vil gi meg dobbelt oppløsning fra i dag, utslagbar skjerm og wifi. Til en tredjedel av prisen er det et svært godt kompromiss som antakelig vil kunne la seg realisere raskere enn Z7. Likevel er berøringsskjerm og høyere oppløsning hos Z7 såpass fristende at jeg antakelig venter litt lenger for å få noe som jeg tror jeg kommer til å bli mer fornøyd med

Nikon Z6 eller Nikon D780: Disse to er mer eller mindre tvillinger i funksjonalitet og pris, bare med og uten speil. Jeg anser likevel det jeg får ekstra i forhold til D750 som for lite til å rettferdiggjøre kostnaden. Disse havner derfor på delt tredjeplass.

Utstyr jeg bruker

Nikond700.jpg

Nikon D700: Mitt første fullformat kamera, en skikkelig arbeidshest og et fantastisk kamera! Ble kjøpt brukt for under 3000kr. Tar fantastiske bilder, men med 12 megapixler gir det litt lite spillerom for beskjæring i etterkant. Som inngangsport til fullformat har det likevel vært en meget god investering, og jeg tror ikke jeg kommer til å selge det noen gang.

NikonLenses.jpg

Nikkor 28-300mm  3.5-5.6 "superzoom": Mitt aboslutt favoritt-objektiv på grunn av sitt allsidige bruksområde. Jeg tar kanskje 80% av alle mine landskapsbilder med dette, og omtrent 100% av andre bilder (familie, ferie, sport etc.) 

Nikkor 18-35mm 3.5-4.5 vidvinkel: Ekstremt lettvekt, og kjekt å ha liggende i bagen til de tilfellene hvor superzoomen ikke går bredt nok.

Disse er de eneste to objektivene jeg har, og jeg har aldri savnet noen andre. Uten at jeg har veldig sammenligningsgrunnlag, har jeg heller ikke merket noen skarphetsproblemer med superzoomen, men et slikt spenn i rekkevidde må jo nødvendigvis komme med en kostnad. Kanskje blir dette tydeligere den dagen jeg oppgraderer til et nyere kamera, og jeg muligens må erstatte det med et 70-200, evt. i kombinasjon med et 24-70. Kommer i så fall til å savne enkelheten med ett objektiv som dekker det meste av mitt behov, så tipper jeg uansett kommer til å beholde det til mer dagligdags bruk.

SiruiTripod.jpg

Sirui T-2205X Stativ: Dette stativet i karbonfiber med kulehode er meget bra. Det veier lite, det er stødig, og blir høyt nok til å jobbe komfortabelt i full høyde, selv om jeg som regel setter det opp i lavere høyde. Det har spikes som kan skrus ut for bedre feste på glatt underlag, midt-stangen er praktisk for finjustering av høyde og kulehodet fungerer helt greit. Skrulåsene på beina fungerer veldig bra, men jeg er som regel ikke tålmodig nok til å justere stativet helt i vater. Jeg vurderer derfor å skaffe en såkalt "nivelleringsbase" (level head) for å kunne sette kulehodet i vater selv om stativet står litt skjevt. Dette gjør det mulig å få perfekte panoramabilder uten å bruke masse tid på å få stativet helt i vater.

LoweProBag1.jpg
LoweProBag2.jpg

Lowepro Rover Pro 45L AW sekk: Dette er en veldig bra sekk, og er den jeg bruker oftest, spesielt om jeg skal ut og gå et stykke. Det jeg liker med denne sekken er at den har god ergonomi med stropper for hofte og bryst slik at mesteparten av vekten ikke faller på skuldrene. Dette gjør den komfortabel for lengre turer. Den har to interne, mindre vesker for fotoutstyret, noe som er praktisk om man f.eks reiser med fly og vil ta en eller begge i håndbagasjen. Den har også god plass til annet utstyr som mat og klær i tillegg til fotoutstyret. Sekken er derfor ideell til dagsturer, men jeg vil tro den kanskje blir litt for liten til camping, uten at jeg har prøvd det enda. 

Det jeg har å utsette på denne sekken er at fotoutstyret nås ved å åpne først en åpning foran på sekken, og deretter hver enkelt innvendige veske. Dette har to ulemper: For det første er kameraet litt mindre tilgjengelig enn for andre systemer som åpnes i ryggen med direkte tilgang. For det andre føles det litt unaturlig å måtte legge sekken på ryggen når jeg skal ha tak i kameraet. Ofte ferdes jeg i myrlendt og vått terreng, og når jeg da legger fra meg sekken blir ryggstroppene fort våte og skitne når de havner nederst. Da ville jeg foretrukket at det heller var fronten på sekken som måtte ta støyten. 

Men dette er ting jeg ikke tenkte på da jeg kjøpte sekken, og alt i alt er jeg veldig fornøyd. Andre systemer har nok andre fordeler og ulemper, og kanskje vil det være ting jeg savner om jeg bytter. 

Utstyr jeg ikke bruker lenger

Canon EOS 1100D: Mitt første speilrefleks. Ble innkjøpt til familiebruk for ca 10 år siden, og ble stort sett brukt med full automatikk. Det var likevel her jeg lærte meg grunnleggende kamerainnstillinger som blenderåpning, ISO og lukkerhastighet. Og selv om kameraet absolutt har sine begrensninger, kan det i riktige omgivelser produsere ganske ok bilder. 

bottom of page